Zwanger en vakantie

Blog

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Het is daarom heerlijk om af en toe even helemaal tot rust te komen. En waar kun je dat beter dan op vakantie? Heerlijk aan het zwembad of aan het strand liggen en jezelf laten verwennen voordat de kleine er is.

Op vakantie tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, heb je veel slaap nodig. Je lichaam is immers dag en nacht aan het werk om het kindje in je buik goed te laten groeien. Het is daarom goed om voor je bevalling nog even tijd te nemen voor jezelf. Als je nog op vakantie wilt, is dat geen probleem. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wanneer je met de auto gaat, is het verstandig niet meer heel veel kilometers te maken. Door de druk van het kindje op je bekken, kun je bij lang stilzitten last krijgen van je rug. Bovendien kan de zwangerschap je reactievermogen verminderen. Hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Wil je toch nog even lekker ver weg? Neem dan gewoon het vliegtuig of knip je reis op in kleine stukjes. Zorg daarbij dat je onderweg tijd neemt voor voldoende rust.

Zwanger genieten op het strand

 

Vliegen tijdens je zwangerschap
Wanneer je wilt vliegen, kan dat tot de zevende maand. Daarna is het niet meer verstandig om in het vliegtuig te stappen. De verlaagde luchtdruk in de cabine kan een trigger zijn om je weeën op te wekken.

Wanneer op vakantie?
De beste tijd om op vakantie te gaan is tussen de vierde en de zevende maand. De eerste zwangerschapskwaaltjes zijn dan meestal verdwenen en je buik zit nog niet in de weg. De meeste vrouwen voelen zich tijdens deze periode fysiek en mentaal erg goed.

Vaccinaties
Als jullie een reisje naar een verre bestemming boeken, moet je er rekening mee houden dat je gevaccineerd moet worden. De vaccinaties beschermen je ter plekke tegen nare ziekten die in dat specifieke land of gebied voorkomen. De inentingen DTP (difterie, tetanus, polio), hepatitis A en tyfus zijn niet schadelijk voor je baby. De vaccinatie tegen BMR en gele koorts worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit zijn zogenaamde ‘levende vaccinaties’. Bij levende vaccins wordt de ziekteverwekker verzwakt en daarna ingespoten. Hierdoor ontstaat een afweerreactie in je lichaam, waardoor je ziek kunt worden. Tijdens je zwangerschap ben je extra gevoelig voor deze reactie. Het is daarom af te raden om deze vaccins te laten toedienen. Vermijd overigens gebieden waar malaria of gele koorts heersen. Deze ziekten kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en kunnen bovendien uitlopen op een miskraam.

Goed beschermd tegen de zon
Tijdens je zwangerschap is je lichaam gevoeliger voor hoge temperaturen. Zorg daarom dat je goed blijft drinken. Blijf ook met je gezicht uit de volle zon. Blootstelling aan te veel uv-licht kan pigmentvlekken veroorzaken. Tegenwoordig zijn de meeste positiebadpaken en tankini’s  gemaakt van UVA en UPV-50 beschermende stof.   Het is daarom verstandig om bij felle zon altijd een zonnehoedje te dragen. En luister naar je lichaam voel je je onrustig in de zon zoek dan de schaduw op.

Wij wensen je alvast een fijne vakantie en vergeet je Zwangerschapsbadpak of Tankini niet.